duminică, 5 iulie 2015

Cum stam cu minciuna?

Nu inteleg de ce toata lumea minte pe toata lumea. Am inteles asta ca traim in era vitezei, ca ne place sa ne tehnologizam, ca vrem sa fim primi de fiecare data,
ca da, in final vrem ce-i mai bun de la noi, de la cei de langa noi. Dar nu am inteles asta cu mintitul. Parca ar fi o boala din trecut care se tot rastogoleste si ia proporti acum in prezent, in loc sa se puna punct acestei boli mentale.

Nu pot sa definesc chestia asta decat printr-o boala mentala, pentru ca de acolo pleaca tot, din vina temerilor noastre ne-am obisnuit sa perpetuam minciuna. Nu este deloc demn sa traiesti in minciuna, cum nu este deloc demn sa-ti minti partenerul de viata, ca sa nu mai vorbim de relatiile din jurul nostru, de grupurile pe care ni le formam si pe care incercam sa le mentinem prin bunavointa, proiecte si bieninteles incredere.

Nu spun ca nu sunt momente in care uneori e mai bine sa taci sau sa ascunzi putin adevarul, pentru ceva timp, dar asta nu inseamna ca trebuie sa devina un obicei sau mai rau decat atat sa devina parte din viata noastra. Nimeni nu poate spune ca nu a mintit niciodata. Sub o forma sau alta, probabil ca am avut un moment in care am evitat putin adevarul sau i-am dat cu totul si cu totul alta conotatie.

 Nu este o crima ca s-a intamplat asta odata, important este sa ne rupem de aceasta meteahna si sa incercam sa fim cinstiti mai inatai cu noi (pentru ca de la noi pleaca tot) si mai apoi cu cei apropiati, cu cei care interactionam, cu cei care convietuim in diverse grupuri. Este important sa stii cand sa te opresti din minciuna.

Ne-am obisnuit ca oamenii in general sa-si rezolve problemele prin minciuni, dar este bine de stiut si desi sunt constienta ca ma repet, ca minciuna nu este o solutie, nici macar de moment pentru ale noastre probleme. Multi ar spune ca sunt obligati sa spuna cate o mincinuta, deoarece altfel nu se pot salva.

 Bineinteles ca asta este o prostie. Nu esti nevoit sa minti ca sa te salvezi, ci pur si simplu ai nevoie sa gasesti explicatia corecta si justa, pentru a te face inteles de catre ceilalti sau cei implicati in problemele tale. Avem tendinta asta nebuneasca sa ne victimizam mai devreme decat ar trebui si asa ajungem sa ne facem mai mult rau decat bine.

Ne-am nascut intr-o lume bolnavicioasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i insusim toate aceste defecte. E usor doar sa dam din gura si atat sau sa tastam aici in spatiul virtual ca nebunii, daca nu incercam sa ne indreptam si sa ne acceptam asa cum suntem, cu bune si cu rele, fara sa dam vina pe ceva sau pe cineva. Oricat de imposibil ar parea tot trebuie sa incercam, deoarece nu exista o alta solutie pentru a intelege ca de fapt nu avem nevoie de minciuna pentru a trai in pace, liniste si fericire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu